Csillagbérc

ahol a női lélek megpihen

Mi is az a jóga nidra?

Pillantsunk bele röviden! Hogy a nyakadba kell-e tenned a lábad vagy lótuszpózban meditálnod? Esetleg egy fűtött teremben izzadnod és tíz lélegzetvételig kitartanod egy kicsavart testhelyzetet? Természetesen a válasz: nem.

A jóga nem erről szól, a jóga nidra pedig végképp! Sőt, van egy jó hírem: ehhez a gyakorláshoz még csak fel sem kell kelned, mégis varázslatos eredményeket érhetsz el vele, ha engeded rendszeressé válni, és beépíted a napi rutinodba. Ehhez pedig csak az elszántságodra lesz szükséged. De mégis ki az, aki ne szeretné úgy érezni magát egy rövid jóga nidra gyakorlás segítségével, mintha órákat aludt volna?

Mitől másabb ez, mint a meditáció?

Bár mindkettő csodálatos ajándék számunkra, ha élünk velük és élvezzük jótékony hatásukat, de árnyaltságuk és átfedéseik ellenére különböznek egymástól. Meditáció során egy ülőhelyzetben csendesítjük az elmét, engedjük a szabad áramlást anélkül, hogy elmennénk a gondolatainkkal, érzéseinkkel. A jóga nidra gyakorlásra során egy mély relaxációs technikával dolgozunk, amit tudatos alvásnak is nevezhetünk. A jóga nidra maga egy igen kedvező tudatállapotot jelöl.

Míg a meditációval sikerrel nyugtathatjuk a szimpatikus idegrendszert, elengedhetjük a stressz okozta szorongást, és kapcsolhatjuk a paraszimpatikus idegrendszer működését, addig a jóga nidra gyakorlása során a tobozmirigy működését aktiváljuk, ami a melatonin nevű hormon termeléséért felelős. Ez az ún. alvás- ébrenlét szabályozó hormon már önmagában is csodálatos. A szintje alapesetben sötétedéskor kezd emelkedni a szervezetünkben és a mély, pihentető alvásért, a friss, derűs ébredésért felelős. Lássuk csak, hogy:

Mire jó nekünk a melatonin?

Azon túl, hogy stresszmentesítünk, javítjuk az anyagcserét, jótékony hatást gyakorlunk az emésztésre, még sok más egyéb varázslatot tartogat számunkra:

  • Sejtvédő hatása révén gátolja, késlelteti az öregedést
  • Védi a szívünket és az érrendszert
  • Javítja a hangulatot, enyhíti a depresszió tüneteit
  • Jótékonyan hat az egész idegrendszerre, agyi funkcióinkra, támogatja az alvászavarok rendeződését
  • Erősíti a természetes védekezőképességünket: az immunrendszert

Ha pedig ez még mindig nem lenne elég, akkor az elhízás, a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, a menopauza, a daganatos betegségek ( és a lista még jó hosszú! ) területén is igen eredményesen teljesít, hiszen ez a saját szervezetünk öngyógyítása. A testünk pedig mindig tudja, hogy mi a jó neki, ha elég értő fülekkel fordulunk felé. Gondolj csak bele, ezt a csodaszert te állítod elő magadnak, nem kell érte vagyonokat fizetned, és még hinned sem kell senkinek, csak bíznod magadban.

Mi az, amit a melatonin viszont nem szeret? A képernyőt, a mesterséges fényt, a későn fekvést, a túlzott cukor- és alkoholfogyasztást. Érdemes ezt tudatosan a szemünk előtt tartani!

A jóga nidra gyakorlása során nemcsak a testi gyógyulást támogatjuk, hanem a teljes gyakorlás során még szankalpákat is használunk. A szankalpa egy egyes szám első személyű, rövid, pozitív, jelen idejű kijelentés, amit röviden szándéknak is nevezhetünk. ( pl. szeretetben élek, egészséges vagyok, stb. A honlapon található Spiriturizmus egész éves programja során legalább 150 ilyen szankalpát hoztam nektek www.mamamanisha.com/spiriturizmus ) Ez segíthet neked elérni a céljaidat, hiszen ezt ismételgetve, a jóga nidra által biztosított tudatállapotba elültetve gyönyörűen megfogan, és megvalósítja önmagát. Ez egyfajta önprogramozás, amely teremtő erővel bír az életedben.

Folytassuk-e még a jóga nidra gyakorlás pozitív hatásait?

Talán már te is ráéreztél, hogy ez éppen az, amire szükséged van. De mégis hogyan kezdj hozzá?

Ha még sosem próbáltad, akkor éppen elegendő kezdetnek egy 10-15 perces gyakorlást választanod, és ha már megszoktad, belerázódtál, akkor bátran válts hosszabbra, mélyebbre.

A szoba, ahol gyakorolsz legyen kiszellőztetve, és ügyelj arra, hogy minél kevesebb zavaró tényező maradjon a közeledben. Eleinte (később is előfordul) sok minden ki tud zökkenteni, akár egy óra ketyegése is. Legyen körülötted sötét, ha ez nem lehetséges, mert például reggel gyakorolsz, és nincs lehetőséged sötétíteni, akkor használj szemmaszkot vagy szempárnát, hogy elzárd a fényt. Eleinte azonban praktikusabb az esti jóga nidrát választani, az elalvás előtti időpont talán megfelelőbb lehet, hogy kikapcsolj. Akkor se elégedetlenkedj, ha néhányszor elalszol közben 😊

A jóga nidra gyakorlásához nincs kimondottan semmilyen eszközre igény, nyugodtan lehet közben az ágyban is feküdni vagy akár a jógamatracon. Jól eshet esetleg a térdeket egy összetekert takaróval vagy hengerpárnával alátámasztani, ha érzékenyek, illetve egy könnyű plédet is készíts ki, ha fázol. A takaró segíthet az ellazulásban is.  A jóga nidra alatt próbálj meg végig mozdulatlan maradni. Ha szükséges, akkor a gyakorlás közben is igazítsd nyugodtan a tartásodat, és egyszerűen csak térj vissza a (hangom) vezető hangjának figyeléséhez. És tudatosítsd magadban, hogy ez a mély relaxációs technika nem könnyű, de tanulható. Engedd meg magadnak azt is, ha kezdő vagy, és fogadd el azt is, hogy az egyik gyakorlás során nagyon kellemesen bele tudsz majd lazulni, máskor pedig talán nem sikerül lekapcsolódni az elme állandó kalandozásáról. Ez pedig így van jól. Adj esélyt a jóga nidrának többször is, mert meglehet, hogy éppen az elméd „zajossága” lesz a legintőbb jel, hogy ideje lelassítani.


Kezdetnek pedig álljon előttünk az első lépcső

Svami Rama a himalájai tradíció alapjain gyökereztetett, a nyugati ember számára is elfogadható, beépíthető tudásának egyik kincse a jóga nidra, melyen belül jelenleg a 31 és a 61 pontos jóga nidra gyakorlással ismerkedünk meg.

A jóga nidra gyakorlás egy csodálatos eszköz ahhoz, hogy kapcsolatba kerülj önmagaddal, hogy felfrissülj, és egyszerre motiváltabbá és nyugodtabbá válj, ahogyan ezt már említettem. A gyakorlás során a figyelmet a test 31 (vagy 61) fontos energiapontjára irányítjuk. Ezek a csakrák, mint az Ajna, Vishuddha, Anahata, Manipura, Svadhistana és Muladhara. Míg a többi pont az ún. marmák köréből kerül ki, ez nagyon hasonló az Ájurvédában ahhoz, amit a Hagyományos Kínai Orvoslásban is akupunktúrás pontokként használnak. Ezen pontok energetikailag fontos részei a testünknek.

A 31 vagy 61 pontra való koncentrációval elősegítjük az életerő, prána vagy chí megfelelő áramlását. A figyelem befelé indul, és a nyugodt, egyenletes légzés és a vizualizáció által mély nyugalmat érhetünk el. Erre nagyon nagy szükségünk van abban a rohanó világban, ami szinte kizárólag kifelé irányul.

A rövidebb jóga nidra gyakorlás, ha be tudod illeszteni a napkezdésbe, akkor jól eshet egy reggeli felfrissülésként, hogy kapcsolódj önmagaddal, és kiegyensúlyozottabban vágj bele a napi teendőidbe, de éppoly jó lehet este alkalmaznod, ha elengednéd a napi stresszt, terheket, és időt szánnál a fejlődésedre, testi-lelki és mentális gyógyulásodra, regenerálódásodra.

Ha végig sikerül ébernek és tudatosnak maradnod, akkor bátran használd a hosszabb, 61 pontot érintő gyakorlást, majd a teljes gyakorlást is. Ezekből a csatornán találsz többfélét is. 

Ha felkészültél, akkor kezdjük is el!

Válogass kedvedre a 31 pontos, 61 pontos és a teljes jóga nidra gyakorlások közül!

joga_nidra_blog.png

 

A Csillagbérc blog a Mama Manisha Mesék és Jóga részeként nőknek, anyukáknak, gyógyulni vágyóknak, útkeresőknek, úton levőknek, együttrezgőknek, spirituristáknak szolgáltat egy helyet, ahol a lélek pár percre megpihen, ahol kérdések ébrednek, és válaszok születnek.

További mesés és jógás tartalmakért pedig látogass el a

honlapunkra: www.mamamanisha.com illetve a

Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/@MamaManishaYoga

És csatlakozz hozzánk a közösségi média felületein is

Facebook: https://www.facebook.com/mamamanishayoga

Instagram: https://www.instagram.com/mamamanishayoga/

Pinterest: https://hu.pinterest.com/mamamanishamesei/

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagberc.blog.hu/api/trackback/id/tr7018272781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Csillagbérc

Elmecsendesítés, lélekemelés, gondolatok hétköznapokról, szeretetről, háláról, egy és a női életről- hogy a Csillagbércről figyelve könnyedén megtaláld a békéd

süti beállítások módosítása