Csillagbérc

ahol a női lélek megpihen

Ezért nem fogysz le

Végre ragyog ránk a melengető napsugár, és az első alkalom már fel is csillantja előttünk azt a fantáziát, ahogy legjobb formánkban feszítünk a parton lehetőleg nulla zsírpárna és tökéletes barnaság mellett. Legfőbb ideje hát, hogy elkezdd gyötörni kis testedet, hiszen alig néhány hét, és jöhetnek a bikinik, de jesszusom, ugye te is érzed, hogy a legtöbben nem a Victoria’s Secret modelljei vagyunk? Értem én, hogy nagy a nyomás, mert kellene az a bícsbádi, de valóban most, két hét alatt akarod teljesíteni a majdnem lehetetlen küldetést? Felejtsd el a videókat, reklámokat, plakátokat, és ne akard magadat egy húszéves, szilikoncicijű barbie-hoz hasonlítani. Akarj inkább önmagad lenni, és abból hozd ki a legtöbbet, amid van. Az a ragyogás tesz majd igazán széppé, hogy szereted azt a testet, amiben élsz. Nem kell tökéletesnek lennie, csak szeretettnek.

Adj időt!

Ha mégis úgy döntöttél, hogy ideje a változásnak, akkor azt először is nagyon alaposan gondold végig. A látszat ellenére nem megy egyik napról a másikra. Ezért is ne higgy a mindenféle csodabogyókban, fogyiporokban, nem fogsz két hét alatt húsz kilót fogyni, és főleg ne is akarj. Gondold végig, hogy mennyi idő volt, amíg szépen felszedegetted azokat a plusz kilókat. Ugye, hogy nem két hét? Hát, akkor lefogyni se akarj irreálisan kevés idő alatt. Ahhoz, hogy az egészségesen mehessen végbe, igenis türelmesnek kell lenned. Ha nem leszel, lefogyni sem fogsz, miközben a vádaskodással még egy jó adag bűntudatot is csinálsz. Amikor belevágsz ebbe a testreformba, lebegjen előtted csak a cél, és ne azzal foglalkozz, hogy mennyi idő alatt jutsz el oda, és nyugodj meg szépen, ha odaértél, akkor már nem kezdheted ezt az egészet elölről. A lefogyás nem arról szól, hogy most egy időre felfüggeszted a zabálást, tunyulást meg a tv előtt chipszezgetést, hanem, hogy megváltozol, őszinte meggyőződésből. Amíg ez az érzés nincs meg belül, addig bizony marad a jojó.

Mozogj!

Bármennyire is csábítók azok az ajánlatok, amik pik-pakk szupermodell testtel kecsegtetnek, biztos lehetsz benne, hogy nem fog működni. Semmilyen gép, masszázs, tabletta nem fogja leszippantani rólad a zsírt, mert ez egész egyszerűen nem így működik. Mégis egy egész iparág épült rá, mert hülyének lehet nézni a nőket a hiúságukra alapozva. És megy, látod. Te ne állj be a sorba! Legyél az, aki tudja, hogy mozgás nélkül nem lehet egészséges a tested, mert nem így van kitalálva. A sport pedig bármi lehet. Nagyon fontos, hogy olyat válassz, ami örömöt fog neked okozni. Hogy miért? Mert kisebb esélye lesz a csalódásnak, kiábrándulásnak, és végső soron a feladásnak. Jól néznek ki az aerobicos lányok, meg azok ott kocogva a parkban, de sajnos könnyen lehet, hogy ezek egyike sem neked való. Próbálj ki minél többféle mozgásformát, de kezdetben egy kis tökéletesen biztonságos séta is megteszi, ha nagyon elhanyagoltad magadat. Nézd meg, mit ad neked a pilates, a tánc, és ehhez még csak milliomosnak sem kell lenned. Barátod, a youtube telis-tele van komplett edzésekkel mindenféle műfajban. Ki sem kell tenned a lábadat otthonról. Fogadd meg eleinte, hogy bizony heti háromszor rászánsz fél órát. Próbálj ki egy hastáncot, nagyon mókás, és nem terheli meg az ízületeidet, azokra vigyázz, mert szükséged lesz rájuk később is. Ha már belemerültél, akkor is figyelj arra, hogy heti hat alkalomnál ne eddz többet, pihenniük is kell az izmoknak. És nyújts, mindig legyen időd a nyújtásra!

Próbáld meg az edzésedet reggelre időzíteni, de tudom, hogy ez nagyon macerás. Nem vétesz azzal sem, ha estére marad, de akkor már ne pörgesd fel túlzottan magad, mert nem fogsz tudni aludni. Mindig csak egy kicsit told kijjebb a határokat, hogy haladj is, de ne csüggedj az eredménytelenséged miatt. A változás nem fog a jövő héten még látszani, sőt még egy hónap múlva is alig. Az első egy hónapban legyen tilos a mérlegre állni. Itt szokták feladni, és azt mondani, semmi értelme, pedig épp a határt készülnének átlépni. Adj időt a testednek, hogy megérezze, amit teszel vele. És aztán majd olvadnak azok a kilók. Ez a legkritikusabb időszak, ez az első három-négy hét. Ha ezt végig csinálod, és kialakítasz egy rutint, amihez tartani tudod magad, az eredmény sem marad el.

Ne keress kifogásokat!

Az a legkönnyebb, ha megmagyarázod magadnak, hogy ez neked úgysem fog menni. Tudod mit? Ha így állsz hozzá, tényleg nem. Ne gyengülj el, lebegjen a szemed előtt a cél. Végtelenül könnyű azt megindokolnod magadnak, hogy miért is ne csináld, hogy igen, ma nagyon fáradt vagy, és majd holnap, hát egy ilyen nap után már nem bírsz csak enni. De te nem vagy ilyen gyenge, hiszen el akarsz érni valamit. Ahhoz pedig ne azt magyarázd meg magadnak, miért nem teszed a dolgod, hanem izibe sorolj fel három olyan érvet, hogy miért is csinálod. Ne azt magyarázd meg, miért is van szükséged arra a sütire, hanem, hogy miért nincs. Meglásd, motiválni fog! Te vagy ebben a buliban az egyetlen barátod, és az egyetlen ellenséged is.

Akkor most nem ehetek?!

De, ez a legnagyobb tévedés a fogyókúrával kapcsolatban. Ha nem eszel, akkor azt a kicsit, amit adsz enni a testednek, úgy elraktározza, hogy alig bírod majd elvenni tőle. Annyira egyszerű a képlet: ha eteted a tested, minőségi tápanyagokkal, élelemmel látod el, akkor pazarol, mert tudja, hogy nem kell elraknia ínséges időkre, mert úgyis kap. Ha sanyargatod, akkor elteszi. Egyél! Egyél ötször. Ezerszer hallottad már, mi? Hát, akkor ideje rászoknod! Reggelizz alaposan, bőségesen és változatosan. Este felé haladva fogyjon a mennyiség. Semmi újat nem mondok, miért nem így eszel akkor? Minden étkezés előtt igyál vizet. Sokszor a test nem is éhes, hanem szomjas. Ez különösen nőknél nagyon gyakori probléma, nem vagyunk hajlandóak elegendő vizet inni. Erőltesd, majd rászoksz. Az alvás is hihetetlenül fontos. Amikor fáradt a test és nem alhat, akkor enni kér, hogy valahonnan energiát szerezzen. Aludj rendesen, és akkor kevésbé leszel éhes. És hogy mit egyél, ugye, ez is az örök nagy kérdés. Könnyebb azt megmondani, hogy mit ne. Pl. a cukrot én a helyedben elhagynám. Ha úgy érzed, hogy nem vagy ebben a témában otthon, akkor olvass, olvass és olvass még többet, mert mindennek megtalálod majd a hiteles ellenkezőjét is. Szerintem bőven elég azt figyelembe venned, hogy este már ne egyél, hagyj időt pihenni a testednek. Jó volna kialakítanod egy képet az emberi szervezet működéséről, a bevitt tápanyagok mibenlétéről, mert sokat segíthetnek abban, hogy okosan etesd meg a tested. Kezdetben még azonban ne tedd, túl sok lenne. Idővel úgyis kíváncsi leszel rá, mert érezni, látni fogod a változást. Koncentrálj arra, hogy ne egyél semmi feleslegeset. Édességeket, rágcsikat felejtsd el, és a cukrozott dolgokat is. Hiába tűnik az a gyümölcsjoghurt egészségesnek, nem az. Egyed akkor natúr. A legtöbb élelmiszer tömve van cukorral, na azokat kerüld. Legyen sok nyers zöldség, gyümölcs is, de banánból csak egy. Igyál smoothiet, kiválthatsz vele egy étkezést. Erről jó sokat tudnék még mesélni, de maradjunk csak a startnál. Ne tömd a kolbászt, szalcsival, most nem lesz rá szükség.

Kalória mizéria

Jól van, láttad, hogy mások csinálják. Oké, kérdezd meg magadtól, hogy mielőtt elkezdenél kalóriát számolgatni, tudod-e, hogy mit is csinálsz valójában? Vicces, de láttam már olyat, hogy valaki diéta címén kiszámolta, hogy akkor neki a fogyáshoz kb. 1400 kalóriát szabad bevinnie naponta. Ezt a reggeli szalonnás tojással meg a délelőtti cukros üdítős rágcsizással le is zavarta, és még csak tíz óra. Mi van ilyenkor? Hát az, hogy ezt így, ebben a formában egyenesen tilos. Akkor számolj kalóriát, ha tudod, hogy mennyi és milyen szénhidrátra, fehérjére van szükséged, stb. A hangsúly még mindig a minőségen legyen. Nem fogsz lefogyni, ha televágod magad szénhidráttal, és nem figyelsz egyéb szükségleteidre. De a ló másik oldalára se ess, a szénhidrát szükséglet, nem ellenség. Csak nem mindegy, hogy miből és mikor és mennyit. Jó is lehet a számolás, ha az egy mindig tudatos és tervezett program része.

Vágj bele!

Ahhoz, hogy elkezdd, viszont semmi más felszerelést se kell beszerezned, csak az akaratodat. Egyáltalán nem bonyolult ez, és mire eltelik fél év, te is vágni fogod, hogy miről szól ez az egészségtudatos élet. Mozgás, táplálkozás, idővel nem kényszer, teher, hanem életforma. És akkor már attól sem tartasz majd, hogy visszajönnek a leküzdött kilók, mert tudni fogod, hogy nem jönnek. Hiszen egy egészen új ember lettél egy egész, boldog testben.

 

Katt a követésre, és legközelebb még hamarabb jutok el hozzád :) 

barbie-1370725_1280_1.jpg

Kép: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagberc.blog.hu/api/trackback/id/tr5114731097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nuclear Winter 2019.04.02. 07:59:38

tölcs már fő magadró képet csillagom. Kiváncsi vagyok mijen a tested bébe a sok okoságtol.

Bobby Newmark 2019.04.02. 08:22:44

"Vicces, de láttam már olyat, hogy valaki diéta címén kiszámolta, hogy akkor neki a fogyáshoz kb. 1400 kalóriát szabad bevinnie naponta."
Vicces vagy nem, PONTOSAN így fogytam két hónap alatt 16 kilót. Az heti kettő.

" Ezt a reggeli szalonnás tojással meg a délelőtti cukros üdítős rágcsizással le is zavarta, és még csak tíz óra. Mi van ilyenkor? Hát az, hogy ezt így, ebben a formában egyenesen tilos."
Erre nem sikerült érvet szülnöd, hogy miért is. Na, mi van olyankor?

"Akkor számolj kalóriát, ha tudod, hogy mennyi és milyen szénhidrátra, fehérjére van szükséged, stb."
Ja, sejtettem, hogy fingod nincs, miről próbálod osztani az észt. A kalóriamennyiségnek és az összetételnek pont kurvára semmi köze nincs egymáshoz. Ehetsz nettó fehérjéből is 3000 kalóriát, meg kiegyensúlyozott összetétellel is 1500-at.

"Ha nem eszel, akkor azt a kicsit, amit adsz enni a testednek, úgy elraktározza, hogy alig bírod majd elvenni tőle. Annyira egyszerű a képlet: ha eteted a tested, minőségi tápanyagokkal, élelemmel látod el, akkor pazarol, mert tudja, hogy nem kell elraknia ínséges időkre, mert úgyis kap. Ha sanyargatod, akkor elteszi. "
Oké, két napon belül te vagy a harmadik, a harmadik különböző felületen, aki ezzel a faszbaromsággal jön.
Ezt mégis honnan a picsából vettétek? És hogy a pék véreres faszába gondoljátok?
Leírnád kérlek, lépésenként, sorban, hogy szerinted az hogyan működik, hogy ha kevesebb energiát viszel be, mint amennyit felhasználsz, akkor az raktározódni fog? MI? A HIÁNYT hogy a faszomba raktározod el?
(Eheh, végülis matematikailag tényleg elraktározod a negatív kilókat, valóban. Azt hívjuk fogyásnak....)
Komolyan, honnan a tökömből jön ez a hülyeség?
Meg a koncentrációs táborokból kiszabadított emberek is olyan jó húsban voltak a vészüzemmódban elraktározott kilóktól, ugye?!

Jozsó_ 2019.04.02. 08:33:34

Ez az egész fogyás dolog végtelenül túl van misztifikálva. Pedig csak termodinamika.
- Ha több energiát viszel be, mint amennyit elhasználsz, a tested felhalmoz. Ha kevesebbet, a raktárakból használ fel
- Bizonyos ételekkel, étkezési stratégiákkal stb. a szervezeted hatékonyságát el lehet tolni. Rontani, vagy javítani. Ha ráveszed a tested, hogy rosszabb hatékonysággal (pazarlóbban) működjön, akkor ugyanazzal a kalória mennyiséggel fogysz, vagy szinten tartasz, amivel más hízik. Sajnos ebbe a hatékonyság dologba kevesebb a beleszólás.

A mozgás fontos. Ugyanakkor átlag ember (mondjuk a népesség 80%-a) nem tud/fog mozogni annyit, hogy az érdemben változtassa a kalória szükségletet. Vagyis az energia bevitel oldalán többet lehet fogni, mint az energia leadás növelésével.

Nbl 2019.04.02. 09:15:02

Egyet értek az előttem szólókkal, közhelyes baromságok és féligazságok katyvasza az egész. Kíváncsi lennék, h a posztolónak mennyi a testzsírja és hogy fogyás terén milyen eredményeket sikerült eddig felmutatnia?

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.04.02. 09:41:29

Napi 1500 kcal kaja ,heti 1 kg mínusz.Ez a realitás,hacsak nem kőfejtőben dolgozol,vagy biciklis futár vagy..

Bobby Newmark 2019.04.02. 10:05:33

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Én gyalogoltam hozzá heti ~35 kilométert. Úgy -2kg/hét. Gyaloglás, nem andalgás, 6km/h átlag.

2019.04.02. 10:06:43

@Jozsó_:
Az átlagember napi legalább 1 órát tölt a neten hülyeségek olvasásával vagy TV nézéssel, ha ehelyett mozogna, már sokat jelentene, és nem csak az elhízás elkerülése / fogyás szempontból. Szóval ez preferencia kérdése is. Ha az időhiány lenne a probléma, akkor a legtöbb ember 2 hét nyaralásról 1-2 kg mínusszal és nem 1-2 kg plusszal jönne haza (már akinek van pénze, ideje nyaralni).

Bobby Newmark 2019.04.02. 10:08:41

Úgy látom a posztoló itt is eltűnt, nehogy véletlen szembesülnie kelljen az ostobaságával.

Ti esetleg tudjátok hogy honnan jön ez a faszság? Hogy ne keveset egyél, hanem zabálj, mert akkor fogsz fogyni? Mi a faszomat értettek így félre? Vagy ez nettó seggből előrántott ostobaság, ami pont egybe esik a vágyaikkal, és azért hiszik el?
És hogy a búbánatos faszba gondolják, hogy az egész kibaszott világegyetemben semmi nem sérti meg a termodinamika első főtételét, DE majd az ő testük igen?

May Pull 2019.04.02. 10:38:48

@Bobby Newmark: Nem mondanám konkrét faszságnak, inkább részigazságnak. Ezért mondják a dietetikusok, hogy ki kell számolni a napi kalória szükségletet, amit az alapanyagcsere (amit akkor is elhasználsz, ha egész nap csak fekszel és a levegővételen kívül mást nem csinálsz) + az egyéb tényezők (munkába járás, takarítás, milyen munkát végzel... meg még sokegyéb paraméter) határoznak meg. Ha ez megvan, akkor -500kcal és ekkor van kalóriadeficit és fogyás. Ezért a kevesset eszel és hízol inkább a jojó effektust alapozza meg.

Bobby Newmark 2019.04.02. 10:58:40

@May Pull: "Annyira egyszerű a képlet: ha eteted a tested, minőségi tápanyagokkal, élelemmel látod el, akkor pazarol, mert tudja, hogy nem kell elraknia ínséges időkre, mert úgyis kap. Ha sanyargatod, akkor elteszi."
Ez nem részigazság, ez nettó ostoba, teljesen 100% megalapozatlan faszság. Egyetlen része sem igaz. Ilyet dietetikus tutira nem mond, mert ez az alapvető biológiával megy homlokegyenest szembe.
A test nem tervezget, hanem a pillanatban él. Ha van felesleg, raktároz, ha hiány van, a raktározott tápanyaghoz nyúl. EZ a rendkívül egyszerű képlet, nem a fenti baromság.
De érted, még ha egy minimálisan is belegondolsz, akkor is baromság. A disznó is pont így működik, ugye? Hiába eteted, nem lehet felhízlalni. Éheztetni kell, akkor hízik. Ja, várjál, KURVÁRA NEM.

A jojónak pont semmi köze magához a táplálkozáshoz és fiziológiához, az nettó akaraterőhiány és egyéni faszság. Az az "Ódejó, fogytam 5 kilót, akkor most megérdemlek két liter fagyit. Két hétig minden nap" tipikus esete.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2019.04.02. 11:10:41

@Bobby Newmark: Nyilván ,hogyha valaki be tud iktatni komolyabb mennyiségű mozgást, fokozható.

darlacko 2019.04.02. 11:54:23

@Bobby Newmark: aztat nem tudom, hogy az a termodinamit, de az főttétel, ami eszembe jut, az a füstölt csülkös bableves, szeressem

Viccet félretéve, tényleg annyi a titok, hogy huzamosabb ideig kevesebbet egyen az ember, mint a napi kalóriaigénye. És akkor jön a fogyás. Ami sok túlsúlyosnál hiba, hogy nem kezdenek sportolni, ezért lesz belőlük egy soványabb, de gyenge, formátlan egyed. Skinny fat, testsúlyuk a normális tartományba csökken, csak a testzsírszázelékuk nem sokat javul, a szív- és érrendszerük nem sokkal lesz egészségesebb, nem tudják a porhüvelyüket felhúzni egy nyújtón, nem tudnak futni stb.

Súlyt veszíteni viszonylag könnyű. Szép és egészséges testet építeni nehezebb a korábbi zsírtest romjain.

midnightcoder2 2019.04.02. 13:39:11

@Jozsó_: Azért ez nem ennyire egyszerû. Még a mezei robbanómotornál sem úgy mûködik a dolog hogy beteszel 5 litert és menni fog a cucc 100 kilométert, mert Pl. olyan dolgoktól is drasztikusan függ a rendszer hatékonysága mint fordulatszám. A motor csak egy szûk tartományban hatékony - már amennyire egy robbanómotor az tud lenni. A szervezeted ehhez képest több nagyságrenddel komplexebb rendszer. Egy-két hormon szintje Pl. durván bele tud avatkozni ebbe a fogyás/hízás dologba. És akkor a genetikát nem említettük csak pár olyan kisebb tényezõt, amit egy sima hétköznapi betegség is meg tud mozgatni.

Bobby Newmark 2019.04.02. 13:41:20

@midnightcoder2: Jó, de baszki olyan nincsen, hogy nem teszel bele semmit, járatod a motort, és még a tank is megtelik!

Nbl 2019.04.02. 14:20:54

@May Pull: Illetve még egy dolog amivel legtöbben nem számolnak, az a kimenet... tehát amit beviszel mínusz kimegy, az legyen kevesebb annál mint amit felhasználsz. Persze jellemzően a nassokban lévő gyorsfelszívódású szénhidrátok (ahogy a nevük is mutatja) már rég kalóriává válnak mire az ember kikulázza, de pl a tojásfejérjéből óránként 3 gramm tud felszívódni, ergo ha betolsz egy rántottát 10 tojásból reggelire és délután dobsz egy kábelt, a bevitt kalória egy része sosem fog a szervezetben hasznosulni.

Bobby Newmark 2019.04.02. 14:33:18

@Nbl: Ja, csak mondjuk amit délután szarsz, az a két nappal azelőtti ebéded. Hacsak nincs rajtad a vékonyfosás, de akkor meg igazából minden átmegy rajtad felszívódás nélkül, nem csak a tojás.

Egyébként meg a gyors meg lassú felszívódású szénhidrát is egy divatfaszság. A "lassú felszívódású" kurvára nem arról szól, hogy lassan szívódik fel, hanem hogy keményítő, amit NEM tud a belünk közvetlenül felszívni, meg kell várni míg a bélbaktériumaink glükózzá bontják, amit meg már fel tudunk venni.

Kisgé 2019.04.02. 14:41:03

@Bobby Newmark: De ahogy már írták az emberi szervezet ennél sokkal komplexebb. A testsúly valamilyen szinten analóg a testhőmérséklettel. Mindkettőnél létezik egy set-point. A testhőmérséletnél ez ugye 36,8 körül van, a szervezet foggal-körömmel igyekszik ezt fenntartani (remegés-izzadás). Hasonlóan működik a testtömeg is. Ha beáll a homeosztázis a szervezet foggal-körömmel igyekszik fenntartani. Radikálisan csökkented a bevitt kalóriát? Rendben, fáradtabb, motiválatlanabb leszel, jelentősen csökken a NEAT (olyan napi aktivitás, ami nem tudatos edzés, kevesebbet sétálsz, kevesebb helyre mész stb), ha tovább folytatod jönnek a hormonok, amik az alapanyagcserét is jelentősen lassítani fogják.
Az alap kijelentéseddel amúgy egyetértek, a szervezet nem "pazarol bátran."

2019.04.02. 14:57:08

@Kisgé:
Nem, nem működik úgy, mint a testhőmérséklet, mert ha a testhőmérsékletedet megpróbálod külső eszközökkel lejjebb nyomni, akkor jó eséllyel belehalsz, ha meg elkezdesz kevesebbet enni, akkor a szervezeted a zsírtartalékokhoz nyúl. Túl van misztifikálva ez az anyagcsere lelassulás dolog is, a fizikát nem tudod becsapni, nem fog a szervezeted hirtelen olyan kurva hatékony lenni.

Kb. adott kg-ra meg azért áll be a szervezeted (bár a napi ingadozás is lehet néhány kg), mert adott életmódot élsz, a tömeged ennek megfelelően konvergál valahová (de öregedve ez feljebb tolódhat). Nem azért, mert a szervezeted csak azért is ezt a szintet akarná megtartani. Ezt saját tapasztalatból is írom, mert életemben nem fogyókúraztam vagy hízókúráztam, de a nagyobb tömegváltozásaimat mindig valamilyen életmód változás előzte meg (pl. mikor egyetemre mentem, elkezdtem a nem otthoni kosztot enni, mikor rendszerességet váltottam sportban fel vagy lefelé, mikor otthonról dolgoztam, mikor lesérültem, stb., stb.).

2019.04.02. 15:01:19

@midnightcoder2:
Persze, ha folyton kettesben pörgeted, akkor sokkal többet fog fogyasztani, mint ha 70-el 5-ösben mész, ugyanakkor ettől még olyan nincsen, hogy 70-el 5-ösben akármeddig elmész egy tankkal. Az emberi szervezetnél ráadásul túlértékelt ez a hatékonyság dolog, nincsenek olyan hatalmas különbségek, leszámítva az emberiség egy nagyon kis hormonzavaros töredékét, de csoda náluk sincs.

midnightcoder2 2019.04.02. 15:24:56

@Zabalint: Persze, ha három hétig nem eszel semmit, akkor fogyni fogsz. Csak ha nem fõállásban vagy fitnesszguru vagy fakír, akkor ez hosszú távon nemigen fog menni.

Bobby Newmark 2019.04.02. 15:30:34

@Kisgé: A testsúly határozottan nem analóg a testhőmérséklettel, és nincs homeosztázis. Ha lenne, akkor nem lennének soványak meg dagadtak, véznák meg kigyúrtak, mert mindenki örülne szépen az ideális testsúlyának. Ez nyilvánvalóan nem így van. De így első ránézésre, azonnal látható módón. Hogy a tökömbe tudod akkor mégis elhinni a nyilvánvaló tévedést és/vagy hazugságot? Ennél sokkal könnyebben cáfolható állítás nincs is, kb azzal egyenértékű, hogy "az ég sárgászöld, a fű tűzpiros".

Bobby Newmark 2019.04.02. 15:39:22

@midnightcoder2: A ló túloldalára sem kell átesni, meg hosszú távon se kell csinálni. Nem nulla bevitelről beszél senki, és csak addig kell csinálni, míg dagadt vagy. Utána meg be kell állítani megegyezőre a bevitelt és a felhasználást. Az meg sokkal könnyebb.

Pop40 2019.04.02. 15:41:06

A nyugati kultúrában igen elterjedt, hogy ül dagikám egész nap a fotelben, zabálja a csipszet meg a kólát, a klotyóra is kocsival jár, és fel van háborodva, ha nem működik a lift, és neadjisten gyalog kell felmennie 2 lépcsőfokot. És értetlenkedik, hogy jéé, hogy lehet, h el van hízva.

Aztán persze jönnek a norbiápdétek, fogyiporok, vibrációs szupergépek, kb minden, lényeg, h megmoccanni ne kelljen.

midnightcoder2 2019.04.02. 16:08:28

@Pop40: A mozgás nemigen szól bele érdemben az energiafelhasználásba hacsak nem nehéz fizikai melót végzel, vagy extrém keményen sportolsz (amihez ha nem fõállásban csinálod, kb. fel kell áldoznod az életedet).

driopios 2019.04.02. 16:17:45

Nem úgy kell enni, mint ami vagy, hanem úgy, mint ami lenni szeretnél. Ha 100 kg vagy és 60 kg szeretnél lenni, akkor egyél úgy és annyit, mint egy 60 kilós ember. Ha ez a minta aztán rögzül, akkor az a fogyás után sem hízik vissza, Aki csinálja két hónapig meg 90 napig a "fogyókúrát" és aztán visszaáll a régi rendszerre, mert "most már lefogytam, most már lehet" az visszahízza.

Do Not Diet! Make It A Lifestyle!

Bobby Newmark 2019.04.02. 16:18:14

@midnightcoder2: Abba viszont igen, hogy ne sorvadjanak le az izmaid, ha kevesebbet eszel, mint amit felhasználsz. Ami nem elhanyagolható szempont. És nem kell rászánnod a fél életed, csak találni összesen napi kb fél órát rá, akár nem is feltétlen egyhuzamban (ha mondjuk gyúrás. kardiót egyhuzamban érdemes).

2019.04.02. 17:03:31

@midnightcoder2:
De hosszútávon nem is nullát kell enni, hogy ne hízzál el.

2019.04.02. 17:05:14

@midnightcoder2:
Pl. napi 3/4 óra futás hétköznap, hétvégén csak 20-30 km séta eléggé beleszól.

Pop40 2019.04.03. 07:08:24

@midnightcoder2:

Attól függ, mit mozogsz. Természetesen attól, hogy felmegy az első emeletre a lépcsőn, vagy sétál 50 métert, senki nem fog lefogyni.
De 5-10 km-s jó tempójú gyaloglás pl már eléggé beleszól.
A másik előnye, ahogy fent is írták már, h nagyobb lesz az izomtömeged. (Tónusosabb lesz a test.)

Azzal nem értek egyet, h sok idő, simán megoldható rövid idő alatt is. Ahol lakom, pl tele a város kondiparkokkal, rendszeresen használom is, ha épp arra járok, és nincsenek sokan. Húzódzkodás, tolódzkodás, fekvők. Nem fanatikus módon, az egész megvan kb fél óra alatt, ennyi ideje mindenkinek van. Se pénz, se eszköz nem kell hozzá, s mindig nyitva van. Sőt, még csak kondipark se kell hozzá, húzódzkodni pl lehet egy faágon is.
Természetesen kell hozzá egy alap-kondíció, de akinek már megvan, az hatékonyan tud edzeni minimális idő alatt is.

Ilyen jellegű mozgások már azért égetnek kalóriát rendesen. Ráadásul az izom-zsír arány is kedvező irányba tolódik el, ugye az nagyon nem mindegy, hogy amit a mérleg mutat, az zsírból jön zömmel össze, vagy izomból.

_B_ 2019.04.03. 08:56:16

A teljesen passzív életmódot élő irodai zsírtesstel ne próbáljunk már meg azonnal heti 3-5-7 alkalommal sportolni.
Nem sportolni kell, hanem mozogni. Minden egyes nap! 5 km séta vagy 15 km bicikli. Nem kell kiköpni a tüdőt, csak egy normál tempóban haladni. Pl munkába menni, meg utána haza. Lift helyett lépcsőt használni, stb...
Hétvégén meg vegetálás helyett be lehet iktatni 10-20 km-es gyalogtúrát, az ország rogyásig van szép turistautakkal.
Majd ha ez már meg sem kottyan, akkor lehet elgondolkozni valami sport óvatos elkezdésén. De az lehetőleg ne a futás legyen, az már rövid távon tönkreteszi az izületeket.

_B_ 2019.04.03. 09:03:36

@midnightcoder2: " A mozgás nemigen szól bele érdemben az energiafelhasználásba hacsak nem nehéz fizikai melót végzel, vagy extrém keményen sportolsz"
Már bocs, de ez így konkrétan fasság... Ha valakinek van egy állandósult dagadtsága, és ugyanannyi kaja mellett elkezd minimálisat mozogni, akkor az minimum heti fél kg fogyás.

2019.04.03. 13:05:36

@Pop40:
Tapasztalataim szerint a legtöbb ember nem hogy még az időben ingyenesnek tekinthető mozgást sem választja, hanem még hajlandó időt is tölteni azzal, hogy elkerülje a mozgást. Lásd pl. lift vs. lépcső, egyetlen villamosmegálló vs. gyaloglás.

darlacko 2019.04.03. 14:16:10

@Pop40: Nyugi, nem csak a nyugati kultúrávan jellemző ez, a Földön mindenütt disznó módon el van hízva az emberek egy része.
Ázsiában is csöcse nő a férfiaknak, a vékony ázsiai ember képe már a múlt. Ők máshogy híznak, mint a sörhasú németek.

A fő gond a szénhidrát fogyasztás, ami szétcseszi a hajnyálmirigyet, dobálja az inzulinszintet. A zsír ugyan energiadús, de az inzulinszintet nem nagyon befolyásolja.

@midnightcoder2: Persze, mindenki az egész életét sportra áldozza, aki nem elhízott zsírdisznó. Nem lehet, hogy heti kétszer elmennek futni egy kört a lakóhelyük körül, meg egyszer vagy kétszer elmennek hetente konditerembe? Vagy csak nem zabálnak? Attól is lehet fogyni. Olyan nincs, hogy valaki a levegővételtől hízik.

darlacko 2019.04.03. 14:25:01

@midnightcoder2: nem fogyni kell első körben, hanem izmot építeni, aztán a sok izom jobban égeti a zsírt, ennyikeh!

2019.04.03. 14:51:48

@darlacko:
Azért a statisztikák szerint Magyarország folyamatosan benne van a topban, 2017-es OECD felmérés alapján negyedikek voltunk.

Bobby Newmark 2019.04.03. 17:44:13

@darlacko: Ez működik, csak úgy fogsz vele járni, mint én régebben. Frankó terhescsíkjaim vannak a vállamon, mert a vállizmom, karom elkezdett nőni mint a barom, a zsír meg még nem kezdett el fogyni, úgyhogy a bőröm szétrepedt, nem tudott olyan hirtelen megnyúlni.

darlacko 2019.04.04. 10:33:41

@Bobby Newmark: nem fogok úgy járni, mert nem vagyok kövér. A combtövemben meg az oldalamon, térdem körül vannak striák, mert gyerekként gyorsan nőttem. De ez talán általános iskolás koromban történt, serdülőkor kezdetén, ezzel együtt tudok élni. Izmot építeni nem olyan gyors folyamat, hogy ettől szakadjon a kötőszövet (az esetek többségében).
A terhességi csíkok inkább a serdülőkori gyors hossznövekedés miatt alakulnak ki vagy gyors hízás és fogyás esetén. Volt ol,an barátnőm, aki megismerkedésünk előtt kövér volt, lefogyott, lett belőle egy bomba csaj, csak ha levette a ruháit, akkor sok nyúlásnyom, stria, csík volt a mellei, fenekén, oldalá. De az izomnövekedés a legritkábban olyan gyors, hogy striák alakuljanak ki.

darlacko 2019.04.04. 10:38:25

@Zabalint: a statisztikák szerint az ázsiaiak nem kövérek
Én Ázsiában élve látom, hogy sok itt a kövér ember, már gyerekkorukban is tokájuk van meg X lábaik, a combjaik összeérnek a zsírtól.
Aki nem túlsúlyos, az itt skinny fat kategóriába tartozik. Kis zsíros has a férfiakon (tényleg nem hatalmas), nulla mellizomzat, karok lábak ropik, vállak csapottak. Személyiségük nem nagyon van. Olyan kis egyformák. Itt egy átlag magyar férfi Adonisz. Pedig hát a magyarok se valami magasnövésű, sportos népek.

Bobby Newmark 2019.04.04. 12:40:13

@darlacko: Jó, de kövéreknek adtál tanácsot. Akkor értsd úgy, hogy nekik szólt.

És oké, ezt így itt értem, csak van akkor bármi más tipped, hogy mitől? Mert csak vállban vannak striáim. Lehet, hogy nem _szokott_ de nekem nagyon úgy néz ki, hogy ez történt.
Egyébként asszem ennyiből szerencsés vagyok, hogy világéletemben könnyen formálódtam. Mondjuk mindkét irányba... Sosem használtam ki teljesen, ahhoz mindig lusta voltam.

Facebook oldaldoboz

Csillagbérc

Elmecsendesítés, lélekemelés, gondolatok hétköznapokról, szeretetről, háláról, egy és a női életről- hogy a Csillagbércről figyelve könnyedén megtaláld a békéd

süti beállítások módosítása