Csillagbérc

ahol a női lélek megpihen

Így képzeld el a babás jógát!

Mi is az a babás jóga?

babas.png

A baba-mama vagy babás jóga egyáltalán nem egy hagyományos értelemben vett jógagyakorlás, ahol hosszan, befelé indulva, elmélyedve időzünk egy-egy pózban, és ez az elképzelés sok félreértést szül. A babás jógának még nincs akkora tere, mint amekkorát érdemelne, így nagyon sokszor futok bele olyan tévhitekbe a témát illetően, amik szinte hívják a magyarázatot. Egy néhány gondolatban igyekszem összeszedni a legfontosabb tudnivalókat, ha azt fontolgatod, hogy belevágjatok-e a legdrágább kincseddel ebbe a különleges kalandba.

A baba-mama jóga nem arról szól, hogy letesszük a babát a földre, lekötjük minden eszközzel a figyelmét, hogy közben mama kényelmesen ászanázhasson. Ez egy minőségi együtt töltött idő a babáddal, ahol a nyugodt együttműködésen, a szórakozáson, a közös fizikai és mentális állapot javításán van a hangsúly. Ez egy nagyszerű lehetőség más szülőkkel való találkozásra, miközben a babával való kötődést támogatva kiszakadhattok a mókuskerékből. A babás jóga olyan építő jellegű együttlét, ahol egy nagyon aktív ismerkedés folyik a babáddal, ez pedig mindkettőtök számára sok-sok pozitív hatással bír. Ha röviden szeretnénk definiálni, akkor ez egy örömteli, elvárások nélküli, egymásra figyelős együttműködés, ami segít közelebb kerülni egymáshoz, és neked - mint anyának – önmagadhoz.

elso_trim_moment3.jpg

Hogyan épül fel egy babás jóga óra?

Érdemes az órára annyival hamarabb érkezned, hogy az évszaknak megfelelően becsomagolt gyermeked legyen időd kényelmesen, nem kapkodva-sietve kicsomagolni. Neked és neki is fontos, hogy legyen lehetőségetek megérkezni, mert ettől mindketten eleve nyugodtabban fogtok hozzáállni ehhez a „randihoz”. Ne feledd, hogy a jóga önismeret és önvizsgálat! A babáddal együtt pedig még inkább, hiszen úgy tükrözik vissza a hangulatunkat, szorongásainkat, félelmeinket, dühünket, ahogy azt a legtöbbször nem szeretnénk. Ám eltitkolni a babád elől semmit nem tudsz, hiszen ő még nem érti, hanem érzi, hogy vagy! Az órán pedig végig tökéletesen együtt vagytok, úgyhogy fogsz visszajelzést is kapni, és lesz lehetőséged a babád igényeit is megérteni, megismerni.

A gyakorlás alatt a legnagyobb hangsúlyt az érintés, a szemkontaktus és a beszélgetés kapja, tehát folyamatos és elmélyült kapcsolódásra törekszünk, nem arra, hogy tökéletesen együtt tudjunk maradni az oktatóval. Ha bármikor úgy látod, vedd az öledbe, ringasd meg, sétáljatok egy kicsit, cserélj pelust és bizony szopizni is ér! Ez a kötetlenség biztosítja számotokra, hogy megtaláljátok önmagatokat a babás jóga gyakorlásban.

Ne feledd, hogy az egész gyakorlást meghatározza, hogy kisbabáknak (ez általában a hathetes kortól 6-8 hónapos korig tart) vagy ún. nagybabáknak ( általában 8-18 hó) szól.

Az óráknak fix keretet ad, hogy ráhangolódással kezdődik és majd relaxációval végződik. Az elején szükség van egy rövid kis megérkezésre, OM zengetésre, vagy valami más rituáléra, ami azt jelenti számotokra, hogy elkezdődött a közös gyakorlás. Ezt követheti egy kis masszázs, simi, ami teljes mértékben a babáról szól. Ez neked is egy kis hormonlöket, neki pedig olyan idegrendszeri érést támogató néhány perc, aminek felbecsülhetetlen az értéke, de az előnyökről később. A másik fontos elem a baba testének átmozgatása. Ennek többféle megoldása is lehetséges. Lehet, hogy a masszázst követően egy nagyobb blokkban tornáztok, vagy akár a mama pózok és a baba gyakorlatok váltják egymást, de akár például egy mély előre hajlásban is lehet csípőkörzéseket végeztetni a bébivel. Ez már egyéni ízlés kérdése, és a játékosság egyébként is kulcsfontosságú egy babás órán. A lényeg, hogy a babatorna az alapkő. Természetesen a mami bemelegítése is fontos, és csak ezt követően jöhetnek az ászanák. Minden testhelyzetet lehet együtt végezni, de ha a babád éppen felfedez valamit, akkor ne erőltesd. Úgy alapvetően semmit ne erőltess 😊 Amikor elkezdtek egy baba-mama jóga csoportba járni, akkor arra számíthattok, hogy a rendszer szépen, lassan épül fel. A gyakorlatok, mozdulatok ismétlődnek, hogy a babák megszokják, és magabiztosan, nyugodtan tudjanak kapcsolódni. Ezért törekedj a türelemre, ahogy neked, úgy neki is időre van szüksége, hogy felismerje, mi is történik. A babák és a kisgyermekek életében nagyon hangsúlyos szerepe van a rutinnak, a rituáléknak, mert ezek teremtik meg a biztonságos keretét a történéseknek.

Az óra pedig közös relaxációval zárul, ahol lehetőségetek van egy kicsit pihenni. Nem várjuk a babától, hogy azonnal savasanába vágja magát, egyszerűen csak bújjatok össze, fektesd a hasadra, magad mellé, találjátok meg a közös, jóleső pihenést.

Az óra végén pedig még lehet egy kicsit beszélgetni, a felmerült kérdéseket megválaszolni, kapcsolódni a többi anyával.

hintaig_trim_moment2.jpg

Milyen előnyei vannak a babás jógának anyára nézve?

A szülés, az anyaság egy teljesen más testbe érkezés, ekkor minden megváltozik. Jó, ha tudatosítjuk, hogy már hiába keressük a régi, lánytestet, és jó, ha elfogadjuk, hogy most az új anyatestünkkel barátkozunk, vele építünk egy új, gyümölcsöző kapcsolatot elfogadással, szeretettel és hálával.

Amikor elérkezik a babás jóga ideje, akkor legyen ez igazi én, sőt mi idő. Ebben az egy órában nincs házimunka, nincs rohanás, csak ti ketten.

Segít neked a terhesség után újra mozgásba lendülni szelíd és könnyed módon, és miközben fokozatosan engeded a tested újjászületni, addig a jóga által javul a testtartásod, a keringésed. Így pedig a közérzeted is. Még mindig tabunak számít a szülés utáni depresszióról beszélni, pedig a mai rohanó világunkban, ahol minden anya Rambóként küzd egyedül a világ ellen, nagyon is van létjogosultsága. Rengeteg anya marad egyedül, érzi magát egyedül. A bizonytalanság, az elszigeteltség, a sok új feladat bizony feladja a leckét, és könnyen lehet, hogy a külvilág ebből mit sem vesz észre. A babás jóga egy nagyszerű lehetőség arra, hogy egy megtartó anyai térbe kerülj, ahol ki lehet mondani, ami a szívedet nyomja. Ahol nem kell finomkodni, mert a legtöbbször, ha sikerül kimondanod, hogy mi az, ami bánt, ami emészt, ami nyugtalanít, a többi anya megértő támogatása lehet, hogy azonnali enyhülést hoz. Itt megfürdőzhetsz abban a bizonyosságban, hogy nem vagy egyedül, és nem is kell egyedül lenned. Ezek az együttlétek nemcsak a baba-mama párost teszik erősebbé és magabiztosabbá, hanem azokat a nőket is, akik ebben a körben kapcsolódni tudnak.

A babáddal való összehangolódásban pedig megtapasztalhatod, hogy értesz hozzá. Megfigyelheted, hogyan reagál a különböző érzékszervi ingerekre, a környezetre, a tevékenységekre, a mozdulatokra. Megtanulod, hogyan érj hozzá határozottan, de gyengéden. Felismerheted az esetleges lemaradásait, de az erősségeit is. Csodálatos kincsesbánya a babakori megfigyelés, mert az alaptermészete a gyermekednek nem fog gyökeresen megváltozni. Ádám fiunk már csecsemőként sem aludt sokat, akkor azt hittem, hogy baj van vele, elsőgyermekes anyukaként kerestem a hibát, hogy mit rontok el, miért nem alszik többet, pedig ő egyszerűen ilyen. Most is. Barnust már pocakban is állandóan ébresztgetni kellett, ez tíz évvel később sincs másként. Regőkémmel állandóan foglalkozni kellett. Nem volt elég ölben lenni, hanem még legalább a ringatás és az éneklés is mehetett nonstop, ő akkor is csak mondta a magáét. Akkor még nem értettem, amit aztán másfél éves korában már megerősített, hogy bizony neki be nem áll a szája 😊 Ez pedig azóta sem változott. Alma pedig már babaként is bársonyos szellő volt, aki bárkit meg tudott nyugtatni szeretetteljes jelenlétével. Ha csendben figyelsz, akkor megérted majd, hogy a kisbabád egy egyéniség, egy tökéletes kis élet, aki csak elfogadásra vágyik és nem megváltoztatásra. Sokszor az az egy pont, hogy elfogadod őt olyannak, amilyen, máris gyökeres változást hoz az életetekbe.

Ezen a különleges jógaórán tehát olyan erőforrásokra tehetsz szert, amik a megértés által segítenek neked bármilyen helyzetben megnyugtatni a babádat vagy csak támogatólag jelen lenni.

elso_moment.jpg 

Miért jó a babás a jóga a babának?

Nehéz szétválasztani a baba és mama profitjait, hiszen eléggé szoros még az egység. A szülő-gyermek kötelék erősítésével nagymértékben hozzájárulsz, hogy a gyermeked szociálisan és érzelmileg egészséges felnőtté fejlődjön. Ennek itt a bázisa.

A baba idegrendszerének fejlődéséről – anélkül, hogy túl sok idegen kifejezéssel tömném tele a listát- muszáj említést tennünk, hiszen a babás jóga segíti az: érzékszervi fejlődést, azok integrációját, a térbeli tudatosságot, testtudatosságot, a koordinációt, egyensúlyt, a szemmozgás irányítását. Ezek mind-mind olyan dolgok, amiket a baba csakis a tapasztalásából tud felépíteni: az érintés, a simogatás, a masszázs, a szemkontaktus, a beszéd, a hintázás, a forgatás, a különböző szenzoros ingerek nélkülözhetetlen elemei az egészséges idegrendszeri érésnek. A babás jóga elegendő pozitív stresszt okoz, olyan minőségi stimulációt, ami beállítja az egyensúlyt a túlpörgés és az ingerszegénység között. Nagyon fontos lenne minden szülőnek tisztában lenni azzal, hogy mik azok az ingerek, amikre szüksége van a babának, és mi az, ami abszolút kerülendő. Gondolok is elsősorban a képernyőre, ami sajnos már nagyon-nagyon kicsi korban, a gyakorlatilag még babák kezébe kerül. Ennek a romboló hatása nemcsak egy Facebookon terjedő hűha erejéig él, hanem ott van a rengeteg iskolaéretlen, idegrendszeri-éretlen gyermeknél, és a jelenség mellett már nem lehet csak úgy elmenni. Az oktatási rendszerbe bekerülő, valamilyen lemaradással, disszel, szenzorossággal (és nem is mennék bele a felsorolásba a lista hossza miatt) vagy magatartásproblémával küzdő gyerekek kimutatott aránya is döbbenetes, de jól tudjuk, hogy ez a szám meg sem közelíti a valóságot, mert rengeteg „papír” nélküli gyerek is van. A mozgást, a játszóteret, a szabadlevegőn szabad játékot, a mesét, a simogatást felváltotta a képernyők sokfélesége, és ennek a gyerekek akaratukon kívül esnek áldozatul és viselik következményeit. Az első lépés itt van, csecsemőkorban. A babás jógán testi, mentális és szellemi síkon is megfelelő táplálékot kap a kicsi ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egészséges gyermekké cseperedjen.

Bónusz, hogy a pocaksimi, a tudatos érintés segíti az emésztést, enyhíti a szélgörcsöket, tónusba hozza az izmokat, és a végén még az alvás is megérkezik. A rendszeresen jógázó babák nyugodtabban alszanak. Könnyen meglehet, hogy már a jógaóra végére meg is érkeznek ebbe az állapotba.

Hát kell még ennél is több pozitív hatás?!

ejtes.jpg

Hasznos tippek a babajógához

Mielőtt belevágtok, adjátok meg magatoknak a szent hat hetet. A gyermekágy legyen tényleg az, ami. Anya és baba az ágyban. A hathetes kontroll után, ha az orvos is úgy találja, hogy nincs semmi akadálya egyik oldalról sem, akkor elkezdhettek mozogni. A császármetszés vagy egyéb szövődmények természetesen kivételt képeznek. Mindig feltétlenül szükséges az orvossal egyeztetni, mielőtt belevágtok ebbe a kalandba.

Sokan csak akkor kezdik el a babával a közös „munkát”, ha már tartja a fejét nyolchetes kora körül. Azonban a simogatás, babamasszázs, csípőtorna teljesen biztonságosan elkezdhető hamarabb is. Alapvetően a babás jóga, ha betartjátok az utasításokat, szabályokat, ajánlásokat, akkor tökéletesen biztonságos együttmozgást jelent. A legfontosabb szabálya pedig az, hogy ne erőltess semmit. De tényleg semmit! Fontos, hogy senkinek ne akarj megfelelni. Nem kell lenyűgöznöd a többi anyukát, sem az oktatódat. Csak figyelj a bébid reakcióira, halld meg az igényeit az anyafüleddel. Maradjatok folyamatosan szemkontaktusban. Ez neki is biztonságot jelent, neked pedig segít megérteni a jelzéseket. Persze vannak olyan pózok, ahol háttal lesz neked a babád, de ez már csak akkor, amikor nagyobbacska lesz.

Tartsd szem előtt, hogy nem kell sehová sem rohannod. Nem baj, ha nem tartjátok a lépést, ha lemaradtok, még az sem, ha tökéletesen mást csináltok, csak érezzétek jól magatokat, felszabadultan, könnyedén. Engedd meg a babádnak, hogy felépüljön ez a rutin, adj időt neki, hogy megszokja az új helyet, helyzetet, mozgásokat. Ne csüggedj, ha a babád sír az órán, akkor sem, ha végigalussza az egészet, mert ez mind teljesen normális. Engedd meg magatoknak, hogy kezdők legyetek benne! És jóleső érzés gyakran tudatosítani, hogy csakis a változás állandó. 😊

A gyakorláshoz öltözzetek kényelmesen, szellősen. Vigyetek magatokkal a szokásos felszerelésen kívül esetleg egy saját kis plédet, és bármit, amitől komfortosan fogjátok érezni magatokat. Mielőtt ellátogattok az órára, tájékozódj, hogy mire lesz szükségetek: lesz-e a stúdióban matrac, eszközök, stb. És amit soha ne hagyj otthon: elfogadás és jókedv!

Otthon is végezhető a babás jóga?

Természetesen! Otthon is meg tudjátok teremteni a legmegfelelőbb hangulatot és teret a közös gyakorláshoz. Hogy mire figyelj oda, ha otthon gyakoroltok?

A szoba legyen kiszellőztetve, és legyen kellemesen meleg. Készíts egy matracot, arra teríts egy puha plédet. Nyugodtan gyújthatsz egy gyertyát valahol fent. Alakítsatok ki egy szokást! Legyen meg az ideje és a módja a közös baba-mama jógának. Ehhez használhattok illatokat, zenét, amiről a baba fel fogja ismerni, hogy mi fog történni. Persze közben folyamatosan beszélj hozzá, hogy tudjon kapcsolódni veled. A masszázshoz készítsetek olajat (vegyianyagoktól mentes, babáknak való olajat válassz, és ne feledd, hogy a masszázsnál a fejet nem olajozzuk). Ha rendszeresen gyakoroltok közösen, akkor a babád hamar meg fogja szokni, hogy most az ő ideje jön.

A felkészüléshez szívből ajánlom Francoise Barbira Freedman: Babás jóga című könyvét, valamint Laura Staton: Baby Om című részletes könyvét. A kettő együtt minden kérdésedre választ fog adni.

Ha szeretnél videós gyakorlást, akkor pedig szeretettel várlak az online térben, ahol három gyakorlást is készítettünk Mócival nektek egészen a kezdetektől. Ezekben a videókban masszázs és relaxáció is van, hogy teljesen el tudjatok lazulni. Megvan az az előnye, hogy a videót megállítva bármikor megpihenhettek, beiktathattok egy hintázást, pörgést, vagy ami jól esik.

Babás jóga- a kezdetek

Babás jóga- amikor már tartja a bébi a fejét

Babás jóga – 6-12 hónapos korban (nagybabás jóga)

Ha pedig van rá lehetőséged, akkor szeretettel várlak személyesen is a babás jóga óráimon!

Bízom benne, hogy sikerült minden kérdésedre választ kapnod, és most már magabiztosan fogtok belevágni ebbe a csodálatos, közös kalandba, amit a babás jóga jelent.

dsc_1550.JPG

A Csillagbérc blog a Mama Manisha Mesék és Jóga részeként nőknek, anyukáknak, gyógyulni vágyóknak, útkeresőknek, úton levőknek, együttrezgőknek, spirituristáknak szolgáltat egy helyet, ahol a lélek pár percre megpihen, ahol kérdések ébrednek, és válaszok születnek.

További mesés és jógás tartalmakért pedig látogass el a

honlapunkra: www.mamamanisha.com illetve a

Youtube csatornánkra: https://www.youtube.com/@MamaManishaYoga

És csatlakozz hozzánk a közösségi média felületein is

Facebook: https://www.facebook.com/mamamanishayoga

Instagram: https://www.instagram.com/mamamanishayoga/

Pinterest: https://hu.pinterest.com/mamamanishamesei/

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagberc.blog.hu/api/trackback/id/tr7318303129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Csillagbérc

Elmecsendesítés, lélekemelés, gondolatok hétköznapokról, szeretetről, háláról, egy és a női életről- hogy a Csillagbércről figyelve könnyedén megtaláld a békéd

süti beállítások módosítása