Csillagbérc

ahol a női lélek megpihen

Kemoterápia kisokos
Bevezető gondolatok a túléléshez

Ha a sors azt az utat szánta neked, hogy meg kell küzdened a rákoddal, akkor érdemes erre jól felkészülnöd már előre, nehogy úgy járj, ahogy én vagy sokan mások. Amikor kiírták az első kemómat, arra gondoltam, hogy majd számtalan kérdésem mindegyikére választ kapok az orvosomtól, mert valljuk be, azért filmek ide vagy oda, fogalmad sincs róla, hogy mi fog veled valójában történni. Ez nem titkolózás alapvetően, hanem arról van szó, hogy mindenki másként éli meg, de nem is csak egyénenként lesz ez eltérő, még kezelésenként is. Az egyiket jobban bírod, a másiktól nagyon rosszul leszel. Összeszedem hát ide, hogy milyen tapasztalatokat szedtem össze megpróbáltatásaim során.

Kajcsizz okosan!

A rák nagyon bírja a szénhidrátokat, és igen, kell neked is a túléléshez, de jobban teszed, ha megbarátkozol a gondolattal, hogy most már aztán tényleg eljött az ideje az életmódod megreformálásának. Felejtsd el a cukrot, nem kell. Amikor majd látod, vagy már láttad is, ahogy a PET CT-n világítanak a daganatos sejtek, na azt a kontrasztanyag okozza, ami cukor, és a rákod imádja. Úgyhogy ha te viszont nem imádod a rákod, ne adj neki. Ebben az egy rövidke bekezdésbe képtelenség beépíteni azt a tudásanyagot, amire szükséged van, de fontos, hogy odafigyelj magadra. Hagyd el a feldolgozott élelmiszereket, és kb  minden olyat, aminek nem ismered az összetevőit. A helyedben persze azt is megfontolnám, hogy húst akarok-e még enni, mert a kemó miatt a húgysavszinted az egekben lesz, ne tegyél még rá pluszba.

Igyál vizet!

Felejtsd el a cukros üdítőket, és tisztítsd magad vízzel, hiszen abból vagy. Amikor megérzed, hogy mennyi mérget locsolnak beléd, akkor tűzd ki célodul, hogy el is tünteted magadból, amennyit csak bírsz. Ha nekem akkoriban bárki mondta volna ezt, biztosan megfogadom, de hát ugye nem mondtak semmit. És én még rágondolni sem akartam, mert folyton hánytam. Nem munkálkodtam a beviteli oldalon szinte semennyire. Tartsd meg a kólát vízkőoldásra, és a kemó alatt, előtt és után is döntsd magadba az éltető vizet. Nem leszel szomjas, mert bár eléggé beteg módon, de a sok gyógyszeres infúzióval eltelítenek. Ne törődj vele, legyél kemény, és igyál csakazértis.

A víz nemcsak azért lesz a legjobb cimbid, mert hidratál, hanem mert lehűt. A kezelések után jöhet a hőemelkedés, láz is, és alapvetően emiatt a tested felhevített állapotban lesz. Nem szabad tovább pusztítanod forrósággal. A hő jöhet a környezetedből: nincs szauna, termálpancsi, meg otthon is állítsd a csapot csak langyosra. Az olyan ételeket, fűszereket is kerüld, amik hőt termelnek, mint a gyömbér, a fahéj vagy a chili.

Sportolj!

A kezelések között folyamatosan tennem kellett valamit. Hogy tanácsolták-e? Ja, nem. Lejártam edzőterembe. Nevetséges voltam, igen, de nem érdekelt. Befoglaltam a futópadot, és küzdöttem a kilométerekkel. Néha kint is futottam, de ott az ego azért nem engedett annyira. Lassú voltam, mint egy reumás csiga, pedig látszólag 22 éves, életerős nőnek kellett volna tűnnöm. Ha nem ez, akkor mentem úszni. Persze ott meg a fertőzésveszély, de úgy döntöttem, hogy nem lesz semmi bajom. Nem is lett. A medence vize nem klórosan, hanem aktív oxigénnel volt fertőtlenítve, ennek kimondottan örültem. Számoltam a hosszokat, és közben egyfajta meditatív állapotba kerültem. Csak a kellemesen hideg víz volt meg én, a gondolatok pedig kint maradtak az öltözőben. Ráértem magamra venni őket a kikapcsolódás után.

A hajprobléma

Nekem spec nem hullott ki teljesen a hajam, de erősen és látványosan megritkult. Levágattam és be is festettem. Mikor, ha nem most? Azelőtt sosem festettem, de akkor nem számított. Minden hajmosás után tele volt a kád a szétpergő hajtengeremmel. Hogy aggódtam-e? Nem. Úgy voltam vele, hogy ha megy, akkor valami nagyon durva parókát szerzek be. Ezt is el kell engedned. Ez csak haj, és te az életedért küzdesz. Utána, mikor már jobban leszel, no akkor majd kapsz olyan göndör fürtöket, amiket még fodrász sem tud. Figyelj arra, hogy kerüld el a vegyszereket, úgy nagyjából mentesítsd az életedet a vegyi anyagoktól. Hajadat megmossa egy sima gyógynövényes szappan, azzal még le is fürcsizhetsz. Ha nincs tusfürdő, nincs sampon, akkor majd meglátod, testápoló sem kell,de ha veszel is ilyesmit, keresd az ökobiozöld részlegeket. Nem vagyonok, olcsón is lehet egészségesen élni. Nem kell mosópor, van mosószóda. Gondold át, tájékozódj, olvasgass, és kezd el szépen ezen a területen is a rendrakást. Jó, ha kutyulsz pakolásokat, de ott is figyelj, hogy ne melegítsd a fejedet, így a hajformázással is csak óvatosan.

Fájdalomcsillapítás

Nem tudom megmondani, hogy neked mennyire fog fájni, nekem már az első kezeléstől kezdve nagyon fájt a karom, és az utolsó után is még jó egy évig intenzív maradt a fájdalom. Ha kicsit is emlékezem rá, rögtön fel is idéződik. Beszedtem mindent, rászoktam, leálltam. Jött a következő, az se segített, semmi sem segített, úgyhogy ha spórolhatok neked egy kört, el se kezd a fájdalomcsillapítókkal való kísérletezést. Olyan durvát is kaptam, amit az orvosom a saját készletéből adott, az sem működött, pedig négyszer annyit vettem be, mint amennyit ajánlott. Hülye lettem, szédültem, és az égető fájdalom meg ott volt velem. Csak az ősi módszer, a fejlettebb társadalmak által elismert kender hozott enyhülést. A gyógyszergyárak is elismerik, de hát milyen lenne már, ha magadnak termelgetnél egy kis füvet, inkább szintetizálták neked gyógyszerbe a hatóanyagait. Nemcsak azért vált be, mert megszüntette azt, amire a gyógyszerek képtelennek bizonyultak, de étvágyat és jókedvet is hozott magával. Mindnek eléggé híján voltam. Ja, és nem szoktam rá.

Utóirat

Amennyit én hánytam, annyit senkinek nem kívánnék. Így eljutottam odáig, hogy már jégkrémet zabáltam a két hányás között. Hideg volt, és kifelé is édes. Undorodtam a szagoktól, borzasztóan bántott a napfény, szinte fájt. Ezen nem is tudsz segíteni. A bőröm száradt állandóan, az izmaim leépültek, és a szexet nagy ívben elkerültem. A kezelések után még sokáig nem állt helyre a rendszer.

Bődületesen sokat tudnék még ezekről a dolgokról mesélni, és tudod mit, fogok is még. Az egyetlen dolog, amit én követtem, hogy odafigyeltem arra, mi esik jól. Nem szabad semmit túlzásba vinni, és elfelelőtlenkedni sem. És ez mind-mind még csak az, amit kívülről tehetsz magadért.

 

loneliness-1933169_1280.jpg

Fotó: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://csillagberc.blog.hu/api/trackback/id/tr5814586880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adasdsaddsasd 2019.01.25. 21:02:25

Ez egy jó cikk volt, köszönjük. Jöhet tovább!

NemNick 2019.01.25. 21:23:20

Okos, gyakorlatias, hiánypótló.
Szorítok!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.01.25. 21:35:29

...és keress fel néhány természetgyógyászt, GNM oktatót, hogy legyen esélyed

Paeonia 2019.01.26. 00:56:16

@wmiki: amennyiben a rövidítés a germán medicina nevű szemét, aljas, rohadék átverést jelenti, akkor az semmiképpen sem ajánlható a begegeknek. Ún. "természetgyógyász" sem.

A cikkben több tévedés van, pl. a cukrot nem kell kiiktatni az étrendbő, ez egy tévhit, hogy a cukor a rákos daganatot táplálná.
Az ilyen félrevezető tanácsok helyett inkább javasolt szakképzett dietetikushoz fordulni.
Valamint még: rakgyogyitas.hu/mit-ehet-egy-rakbeteg-szinte-mindent/

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2019.01.26. 08:09:09

@Paeonia: A GNM nem átverés, egy másik rendszer, ami sokaknak segített már.
Igaz, ugyanannyi garanciát ad a végeredményre, mint a kemoterápia, a hagyományos orvoslás, vagy maga a szent tudomány: semmit.

n80qd 2019.01.26. 10:10:31

Nagyon jó leírás! Érdekes, hogy az orvosokat általában ezek nem érdeklil. Vagy nincs rá idő, vagy kedv, esetleg tudás. Megkapod a kemót, amit előír a protokoll aztán nyugodj békében.
A táplálkozásí részt annyival kiegészíteném, hogy általában egy szigorú ketogén étrend kifejezetten jó hatással van, esetleg a kemó előtt 3 nap böjt, ezekre vannak érdekes tanulmányok, hogy kifejezetten jó hatással vannak a terápiára. Nyilván nem itthon. Viszont van olyan rák, aminél kifejezetten rossz hatása van ketogén étrendenek.
Furán hangzik, de éremes megtanulni és folyamatosan alkalmazni a Buteyko légzést, sokat segít! Esetleg vörös és infravörös fényterápia.

moonshadow 2019.01.26. 11:18:20

Ez a rák szereti a cukrot baromság minden ilyen cikkben permanensen benne van.
Onkológusok meg azt mondják egyél ami jól esik, cukor nem lényeg, mert a rák a vércukorból elveszi magának ami kell, és ha nem eszel szénhidrátot csak lefogysz, és rosszabbul viseled a kezeléseket.
Egyedül az antioxidánsokat tiltják nagy adagokban, mert semlegesítik a kemó hatását.

n80qd 2019.01.26. 11:21:12

@moonshadow: Ja ,egy nagy baromság... Olvass utána, külföldi szakmai oldalakon. Ennyi... Esetleg kérdezz meg olyan orvost aki ezzel foglakozik. Pl. dr. Tóth Csaba és orvos csapata, itthon!

2019.01.26. 13:37:25

Minden tiszteletem a TIED ! Tudom miről írsz, és látom a betegek "küzdelmét" , amit a kezelések után átélnek .
Tudom, mindenki mást ír és mond és hall és hisz, de azt tedd ami neked jó és amitől könnyebben , jobban érzed magad .Mert ez a lényeg ! Szoritok neked és bízom benne hogy TE leszel a győztes ! De feladni sohasem szabad , ugye tudod ?!

Pécsi bölcsész 2019.01.26. 14:00:43

@moonshadow: aha, és ha alacsony a vércukor, akkor kevés jut neki is. szerintem teljesen logikus.

impala 2019.01.26. 14:01:23

@moonshadow:nálam ez úgy alakult, hogy akkor derült ki a diabéteszem, mikor el akarták kezdeni a kemót :)
most olyan kezelésre is járok, tart a beállítás, nuku cukor.

a kemóból is megvolt az első (1 nagy,, 1 kicsi) kezelés, eddig semmilyen rosszullétet nem éreztem, csak a trombocitáim tűntek el, ami egy másik orrvérzéses történet.

na, hétfőn labor, kedden kezelés második sorozat, ha minden jól megy.

a törökbálinti omkológián tevékenykedő nővérek csodálatosak. érzed az odafigyelést, még jó hangulatot is mindig teremtenek, imádom őket.

kvadrillio 2019.01.26. 22:11:12

ühümmm......te halucinááááátáááá mikor ezt a történetet kitaláltad ?????

Terez Borbely 2019.01.27. 23:00:56

@impala: Törökbálintra járok én is,a nővérek valóban csodálatosak,sok ilyen nővérre lenne szükség!

impala 2019.01.28. 14:21:19

@kvadrillio: ezt kinek írtad?
remélem, nem nekem.

impala 2019.01.28. 14:22:23

@Terez Borbely: szia! akkor lehet, hogy ma találkoztunk, vagy holnap fogunk, mert a mai labor alapján folytatható a kezelés, hála istennek!

Facebook oldaldoboz

Csillagbérc

Elmecsendesítés, lélekemelés, gondolatok hétköznapokról, szeretetről, háláról, egy és a női életről- hogy a Csillagbércről figyelve könnyedén megtaláld a békéd

süti beállítások módosítása